Startplaats

Alle tochten beginnen bij het Riwal Hoogwerkersstadion, Krommedijk 210 in Dordrecht (2 km van het historische centrum). Deelnemers kunnen elke dag kiezen uit de afstanden: 30, 50 of 80 kilometer.

Voor alle manieren waarop je bij de strart kunt komen is een speciale pagina gemaakt. Kik daarvoor hier.

Hoe te fietsen

Routes kunnen op verschillende manieren worden gevolgd:

– Met een routebeschrijving op papier. De legenda die daarvoor wordt gebruikt is speciaal ontwikkeld voor Europafietsers.

– Met GPS-tracks. Deze worden in het weekend voorafgaand aan het evenement aan de deelnemers verzonden via de nieuwsbrief en zijn met behulp van een QR-code eenvoudig te downloaden op de eerste dag. Deze routes zijn zelfs te downloaden in het Duits, Engels, Fries, Frans en natuurlijk Nederlands.

– Via borden langs de route, elke dag krijgt zijn eigen kleur pijl

– Met een kaartje in het informatieboekje. Hierin wordt ook een beschrijving gegeven van de omgeving met leuke bezoektips.

Dinsdag 30 mei – Biesboschroutes

20070805 0028

Deze route voert de fietsers door de Drechtsteden. Het gaat om Dordrecht, Papendrecht, Sliedrecht en Zwijndrecht, Alblasserdam en Hendrik-Ido-Ambacht plaatsen die in het verelden via een Drecht (doorwaadbare plaats) met elkaar waren verbonden. Water is de verbindende factor: de drie rivieren Beneden Merwede, de Noord en de Oude Maas komen samen in het hart van de regio aan het Drierivierenpunt.

De Drechtsteden hebben bijna 270.000 inwoners. De regio kent een grote diversiteit van landsschappen. Er is een zeehaven, er is pretrochemie, Dordrecht alleen al kent meer dan 1000 monumenten en er is natuurlijk het natrionaal park de Hollandse Biesbosch. Het kenmerk van Nederland, zelf maken van land is hier tot een vak verheven. De molens van Kinderdijk vormen daarbij een mooie verbinding met de baggeraars die over de gehele wereld dijken aanleggen, havens bouwen en land opspuiten.

Dordrecht heeft van haar oude industrieele erfgoed, Het energiehuis zelfs weer een bruisend cultureel centrum weten te maken.

Woensdag 31 mei: Alblasserwaardroutes

Op de tweede dag fietsen we door de Alblasserwaard. Dit uitgestrekte veenweidegebied ligt geheel onder de zeespiegel. Door de Albasserwaard lopen twee kleine riviertjes, de Alblas en de Giessen. Dit eeuwenoude landschap kent mooie doorkijkjes waar je zo maar ineens oog in oog kunt staan met overstekende koeien. En juist in de lente zullen er ook nog veel zwanennesten zijn te zien. Veel smalle mooie wegen en soms zelfs de tiendwegen die er al meer dan 1000 jaar liggen.

 

.

Donderdag 1 juni – Krimpenerwaardroutes

Deze route gaat door Papendrecht, Oud-Alblas, Alblasserdam en Kinderdijk met zijn wereldberoemde molens richting Krimpenerwaard.

De Krimpenerwaard wordt omsloten door de Hollandse IJssel, de Lek en de Vlist en maakt deel uit van het Groene Hart van Holland. Ze wordt voor het eerst vermeld in 944. Er liggen veel oude dijkdorpen in de Krimpenerwaard. Vooral net onder de dijken zijn de oude gezelliger contouren van de verschillende dorpen nog te zien. Bijna allemaal zijn we landinwaarts uitgebreid met nieuwbouw. En de dijken zijn de afgelopen jaren steeds weer verhoogd. veel boerderijen die eerst over de dijk keken kijken daardoor nu op de voet van de dijk. In de Krimpenerwaard liggen enkele prachtige poldergebieden met namen als Schuwacht, Kromme, Geer en Zijde, en Laag-Bilwijk.

Vrijdag 2 juni – Oude-Maasroutes

Op de laatste dag fietsen we door het landschap van de Hoeksche Waard, langs de rivier de Oude Maas. Een tocht die wordt gekenmerkt door twee totaal van elkaar verschillende landschappen: griendengebieden op het eiland IJsselmonde en het weidse agrarische polderlandschap van het nationaal park de Hoeksche Waard.

De grienden staan, omdat ze buitendijkse liggen onder invloed van van eb en vloed. Twee keer per dag  staan grote delen van het griendengebied onder water. Dat dit een apart planten- en dierenwereld oplevert spreekt voor zich. Delen van de Hoeksche waard behoorden in het verleden tot Noord-Brabant, Door de verschillende overstromingen zijn de verschillende grenzen daarom regelmatig verschoven.

Print Friendly