2015

Terugblik fietsvierdaagse Rond Uit Dordrecht 2016

Tijdens de vierde fietsvierdaagse was het prima fietsweer, met een temperatuur variërend van 18 tot 23 graden. Afgezien van een klein buitje waren de weergoden ons goed gezind
Nog onderweg naar de startlocatie, BusinessClub van FC Dordrecht, voor de eerste start op dinsdag, hadden sommige deelnemers al pech met hun fiets. Maar gelukkig was er elke dag iemand aanwezig om de pechvogels weer snel en zonder problemen op weg hielp.
De controle- en afstappunten, waar men tot rust kon komen en de inwendige mens kon worden versterkt, werden door de fietsers enorm gewaardeerd.

De eerste fietsdag stond in het teken van de Drechtsteden. De organisatie kreeg op een gegeven moment een telefoontje van de vrijwilligers op de tweede controlepost, het Huis van Zessen. Zij vroegen zich af waar de fietsers toch bleven. Wat bleek? Iedereen bleef bij de Kijfhoekkerk hangen omdat de koffie met koek zo lekker was, omdat het daar gezellig was en omdat ze daar een rondleiding kregen. Alle 28 deelnemers aan de 80 km zijn afgestapt bij de IJsboerderij ’t Koeiestalletje in Wijngaarden. In het Beeldenpark Drechtoevers te Zwijndrecht werden rondleidingen gehouden. De deelnemers kregen daar tevens een ijsje.

Tijdens de tweede fietsdag staken de deelnemers de provinciegrens met Noord-Brabant over. Zij reden door sfeervolle plaatsjes in het westelijke gedeelte van Noord-Brabant.

Op de derde dag reden de fietsers door de Krimpenerwaard, één van de highlights van Rond Uit Dordrecht 2016. Daar zijn grote afstanden gemaakt, mede doordat alle deelnemers van de 30 en 50 km vanuit de Krimpenerwaard met de Waterbus naar Dordrecht teruggebracht zijn.
Bij het Museum Krimpenerwaard, één van de controleposten, werd de link tussen vrijwilligerswerk en commercie gelegd. Uniek was dat een commerciële partij z’n tent op het terrein van het Museum op mocht zetten. In een wel heel bijzondere omgeving kon deze partij de deelnemers van de Fietsvierdaagse laten kennismaken met digitale fietsroutes.

De vierde dag stond in het teken van de Biesbosch. Voor het eerst sinds het bestaan van Rond Uit Dordrecht kon er door de Brabantse Biesbosch worden gefietst. Voor die tijd vonden er omvangrijke werkzaamheden plaats. De fietsers werden twee keer met een pont overgezet. Vanaf de Dordtse Kop van ‘t Land naar de Brabantse Biesbosch door de reguliere veerdienst en op de terugweg door het kleine Pontje Steur. Het Pontje Steur had het op die dag ontiegelijk druk! Per keer kunnen er maar 12 fietsers op. De deelnemers aan de 50 en 80 km kwamen bij het Pontje Steur langs. Het pontje moest alleen al voor de fietsvierdaagse minimaal 20 keer heen en weer…

Terugblik fietsvierdaagse Rond Uit Dordrecht 2015

De fietsvierdaagse 2015 is inmiddels weer achter de rug. Een fietsvierdaagse die begon met slecht weer, maar eindigde onder tropische omstandigheden. Via de onderstaande links kunt u impressies van de afzonderlijke dagen lezen.

Dag 1

Dag 2

Dag 3

Dag 4

Terugblik fietsvierdaagse Rond Uit Dordrecht 2014

Aan de tweede editie van de Fietsvierdaagse van Rond Uit Dordrecht deden 249 fietsers mee. Bijzonder was dat 40 deelnemers uit België kwamen. De weersomstandigheden waren wisselend, met temperaturen die varieerden van 12 tot 18 graden. De eerste dag was fris, met 12 graden. De tweede dag was het 18 graden, maar de fietsers moesten flinke regen trotseren. Op de derde en vierde dag was het weer vrijwel droog, met temperaturen van ongeveer 16 graden. In afwisselende routes over 30, 50 en 80 km ontdekten de fietsers weer de mooiste plekjes van de omgeving van de Drechtsteden. Deelnemers aan de langste fietsroutes bereikten Rotterdam, de vestingsteden Willemstad, Schoonhoven en Nieuwpoort en enkele plaatsen in Noord-Brabant.

Onderweg was er veel te zien met onder andere de molens van Kinderdijk die op de Werelderfgoedlijst staan, het Huis van Zessen te Alblasserdam, Museum Het Voorhuis te Bleskensgraaf, het Nederlands Zilvermuseum te Schoonhoven. Daarnaast werd er volop genoten van natuurgebieden, onder andere de Biesbosch. Bij zorgvuldig uitgekozen stempelposten op soms wel heel bijzondere locaties konden de fietsers tot rust komen en weer opladen. “Wat heb ik van de routes genoten! Die waren heel mooi. Ondanks dat ik in de buurt woon ben ik op veel onbekende plekken geweest,”, was een enthousiaste reactie

Terugblik fietsvierdaagse Rond Uit Dordrecht 2013

De eerste fietsvierdaagse van Rond Uit Dordrecht ging van start met 210 deelnemers. De deelnemers ontdekten in routes over 25, 50 en 80 km de stedelijke bedrijvigheid en de rust van het platteland rond Dordrecht.

Het weer was wisselend, nu eens scheen de zon, dan weer trokken wolkenvelden en wat regen voorbij. De temperatuur varieerde van 12 tot 18 graden. Niet echt warm, maar over het algemeen was het goed fietsweer.

De eerste dag reden de fietsers in oostelijke richting langs de rivier de Merwede en door de Alblasserwaard. Fietsers van de langste route kwamen ook nog in de vestingstad Gorinchem.

Op de tweede dag werd in noordelijke richting gefietst door Zwijndrecht, Hendrik-Ido-Ambacht, de Alblasserwaard en de Krimpenerwaard. ‘Waarden’ zijn geheel door rivieren omringde gebieden. De deelnemers fietsten langs de molens van Kinderdijk die op de Werelderfgoedlijst zijn vermeld. Fietsers van de langste route kwamen ook nog in Gouda.

De derde dag voerde in westelijke richting naar het Nationaal Landschap de Hoeksche Waard. In de Hoeksche Waard konden de fietsers ook bevers en beverdammen zien. De Hoekse Waard bevindt zich op de grens van het rivierengebied en de delta die onder invloed van eb en vloed staat. De Hoeksche Waard wordt daarom als één van de Zuid-Hollandse eilanden én als waard beschouwd. Fietsers van de langste route kwamen nog in Oud-Beijerland.

De vierde dag leidde in zuidelijke richting door het Eiland van Dordrecht en een stukje van de Hollandsche Biesbosch. Deelnemers van de langste route staken het Hollandsch Diep over naar Noord-Brabant en kwamen nog in Breda.

In totaal werden 36.910 fietskilometers afgelegd en er waren slechts twee pechvogels die een lekke band kregen.

Speciaal voor deelnemers aan de fietsvierdaagse zijn in samenwerking met De Bibliotheek A tot Z enkele avondactiviteiten georganiseerd: een filmvoorstelling ‘Pee Wees’ Big Adventure’ en een literaire avond rond het boek ‘De Fietsrepubliek’ van de Amerikaanse schrijver Pete Jordan. In totaal 30 deelnemers aan de fietsvierdaagse maakten gebruik van de mogelijkheid om deze activiteiten gratis te bezoeken.

Zowel de deelnemers als de organisatie keken na afloop terug op een geslaagde eerste editie van de fietsvierdaagse van Rond Uit Dordrecht.

Bekijk de fotopagina van de fietsvierdaagse 2013

Bekijk de film van de eerste fietsvierdaagse  2013