Startplaats

Vertrekken kan elke ochtend tussen 9.00 en 11.30 vanaf het terrein van GSC/ODS, aan Nieuwe Noordpolderweg 50 te Dordrecht (2 km van het historische centrum). Deelnemers kunnen elke dag kiezen uit de afstanden: 30, 50 of 80 kilometer..

Voor alle manieren waarop je bij de start kunt komen is een speciale pagina gemaakt. Kik daarvoor hier.

Hoe te fietsen

Routes kunnen op verschillende manieren worden gevolgd:

  • Via pijlen langs de route, elke dag krijgt zijn eigen kleur.
  • Voorafgaand aan het evenement worden de routebeschrijvingen en de GPS-tracks (links) voor verschillende systemen verzonden naar de inschrijvers.
  • Via de kaartjes die in de informatiegids zijn opgenomen.

N.b. de routebeschrijvingen zullen niet meer beschikbaar worden gesteld bij de startlocatie. Er bleek in de praktijk n.l. bijna geen gebruik van te worden gemaakt.

31 mei

601 jaar geleden voltrok zich een ‘langzame’ ramp die de Biesbosch en de omgeving van Dordrecht voorgoed heeft veranderd. Wij kennen dit als de Elisabethvloed. De gevolgen zijn nog steeds goed te zien. We zullen daarom op deze dag door het gebied van waterschap Hollandse Delta fietsen, langs plekken die nog steeds de restanten laten zien van de verwoestende Elisabethvloed. En natuurlijk over de mooie nieuwe prins Clausbrug.

 

Zicht op de skyline van Dordrecht

1 juni

601 jaar geleden voltrok zich een ‘langzame’ ramp die de Biesbosch en de omgeving van Dordrecht voorgoed heeft veranderd. Op deze tweede dag zal er door het Waterschap Brabantse Delta worden gefietst. Ook hier fietsen wij langs plaatsen die nog goed de sporen zichtbaar maken van de overstromingen en de wederopbouw bijna 600 jaar geleden.

2 juni

Op deze derde dag fietsen zijn de routes uitgezet in het waterschap Rivierenland. Hier wordt zichtbaar dat de watersnood 601 jaar geleden tot veel, nog steeds zichtbare bedrijvigheid heeft geleid, zoals onze wereldberoemde baggerindustrie. De Elisabethvloed vormde daarmee het karakter van het Nederlandse landschap en (polder)politiek. Ook vandaag fietsen wij langs de sporen die de overstromingen hebben achtergelaten.

 

Oostelijke punt Eiland van Dordrecht

.

3 juni

World Bicycle Day. Sinds 2018 is 3 juni elk jaar de wereld fietsdag voor de Verenigde Naties. Voor ons een reden om juist op deze dag ontmoetingsplaatsen te vinden die op een leuke manier met fietsen zijn verbonden. De routes gaan deze dag over het eiland van Dordrecht, de Baronie van Breda en West Brabant waar we langs de nieuwste vaart gaan. De gebieden die volgens ons gemaakt zijn om gezellig doorheen te fietsen.

Nederland, Dordrecht, 13–08-2021
Summer Games
Dordtsport
Fietstocht vanaf Duurzaamheidscentrum
foto: Ronald van den Heerik

Deel deze pagina