Startplaats

Vertrekken kan ’s morgens tussen 9.00 en 11.30 vanaf het Riwal Hoogwerkers Stadion, Krommedijk 210 in Dordrecht (2 km van het historische centrum). Deelnemers kunnen elke dag kiezen uit de afstanden: 30, 50 of 80 kilometer..

Voor alle manieren waarop je bij de start kunt komen is een speciale pagina gemaakt. Kik daarvoor hier.

Hoe te fietsen

Routes kunnen op verschillende manieren worden gevolgd:

  • Via pijlen langs de route, elke dag krijgt zijn eigen kleur.
  • Voorafgaand aan het evenement worden de routebeschrijvingen en de GPS-tracks (links) voor verschillende systemen verzonden naar de inschrijvers.
  • Via de kaartjes die in de informatiegids zijn opgenomen.

N.b. de routebeschrijvingen zullen niet meer beschikbaar worden gesteld bij de startlocatie. Er bleek in de praktijk n.l. bijna geen gebruik van te worden gemaakt.

Dinsdag 1 juni

801 jaar stadsrechten was de reden om deze route uit te zetten. Vandaag gaan de 50 en 80-km fietsers naar Gorinchem (waar de ontsnapping van Hugo de Groot met de boekenkist 400 jaar geleden wordt gevierd) om ook die stad  te kunnen zien. De 30 km-fietsers zullen vooral de Dordtse poorten in het vizier krijgen. Ondertussen kunnen zij van de mooie uitzichten in de Biesbosch genieten. Ook vandaag kan er gratis gebruik worden gemaakt van de veren van de Waterbus en voor het eerst dit jaar van Blue Amigo, zoals bij de Kop van ’t land.

 

Zicht vanaf poort Groothoofd

Zicht vanaf Groothoofdspoort Dordrecht

 

Woensdag 2 juni

Deze dag gaan we langs punten die in verband kunnen worden gebracht met de bevrijding in 1945. Ook hiervoor zijn ontmoetingspunten ingericht die zelfs voor Dordtenaren uniek en verrassend zijn. De routes gaan door de Dordtse Biesbosch, de Hoekse Waard en IJsselmonde. Deze keer kan er voor het eerst gratis gebruik worden gemaakt van de veren van Blue Amigo, (Puttershoek- Zwijndrecht).

Donderdag 3 juni

World Bicycle Day. Sinds 2018 is 3 juni elk jaar de wereld fietsdag voor de Verenigde Naties. Voor ons een reden om juist op deze dag ontmoetingsplaatsen te vinden die op een leuke manier met fietsen zijn verbonden. De routes gaan deze dag over het eiland van Dordrecht, de Meijerij van Breda en West Brabant waar we langs de nieuwste stadsgracht gaan. De gebieden die volgens ons gemaakt zijn om gezellig doorheen te fietsen.

 

Etalage van een fietsenmaker

Oude etalage van een fietsenmaker in Dordrecht

.

Vrijdag 4 juni

Dit jaar zal het thema 600 jaar Elisabethvloeden worden gebruikt om de routes uit te zetten. Deze rampen van 600 jaar geleden hebben o.a. tot het ontstaan van de huidige Biesbosch geleid. Zo zullen we langs verschillende wielen rijden. De plaatsen waar ook dijkdoorbraken zijn geweest. Nu zijn het mooie recreatieve plekken, maar ooit waren het tekenen van rampspoed en onheil. Deze routes gaan door IJsselmonde en de Alblasserwaard. Deelnemers kunnen nu ook gratis gebruik maken van de veerdiensten van de Waterbus en Blue Amigo (Driehoeksveer). De organisatie van deze bescherming zal dit jaar een speciaal plekje krijgen.

 

Deel deze pagina