Startplaats

Alle tochten beginnen bij het Riwal Hoogwerkersstadion, Krommedijk 210 in Dordrecht (2 km van het historische centrum). Deelnemers kunnen elke dag kiezen uit de afstanden: 30, 50 of 80 kilometer.

Voor alle manieren waarop je bij de start kunt komen is een speciale pagina gemaakt. Kik daarvoor hier.

Hoe te fietsen

Routes kunnen op verschillende manieren worden gevolgd:

  • Met een routebeschrijving op papier die u krijgt bij het vertrek in de ochtend
  • Via borden langs de route, elke dag krijgt zijn eigen kleur pijl.
  • De voor inschrijvers ontvangen een informatie boekje kaartjes met  beschrijvingen van de omgeving waardoor ze heen fietsen met leuke bezoektips.
  • Tijdens het evenement zijn de routebeschrijvingen en de GPS-tracks te dowloaden via de website

De voor inschrijvers ontvangen het weekend voorafgaand aan het evenement de download gegevens van de routes en de GPS-tracks

Dinsdag 29 mei – Dordrechtroutes

Deze route voert de fietsers door het nationaal park de Hollandse Biesbosch. Het is na de ontpoldering een avontuurlijk doolhof van riviertjes, kreken en wilgenbossen geworden. Vogelliefhebbers kunnen er hun hart ophalen: watergeulen staan in open verbinding met de rivieren zodat er meer zoet water binnenkomt. Veel watervogels hebben inmiddels bezit genomen van die nieuwe gebieden. Maar ook bevers laten zich steeds meer zien. We fietsen door het Brabantse deel De Noordwaard, maar aan de Dordtse kant ligt ook een strook ruige natuur met een mooi fietspad. En wie zin heeft in een wandelingetje kan altijd even afstappen. Het Natuurpad langs de Nieuwe Merwede is een stelsel van drassige weggetjes met zandstrandjes en doorkijkjes naar de rivier.

Woensdag 30 mei Fortenroutes

Deze dag gaan we door het internationale baggerdorp Sliedrecht, fietsen we langs de oevers van de Merwede en kunnen de echte doortrappers zelfs slot Loevestein bezoeken. Met veel geluk zul je in de Brabantse Biesbosch nog bevers zien. Mogelijk zelf de sporen die ze achterlaten, wanneer ze weer een boom netjes omknagen. Op het eiland van Dordrecht wordt het dit jaar nieuw ontwikkelde natuurgebied aangedaan. De Nieuwe Dordtse Biesbosch. Dit is een van de projecten die in Nederland zo zichtbaar maken dat het omgaan met waar en mogelijke overstromingen ook mooie nieuwe natuur oplevert.

.

Donderdag 31 mei Ommelandroutes

Vandaag gaan we door de Ommelanden. Dit zijn de groene natuurranden van IJsselmonde en Rotterdam. Deze keer wordt zelf het pittoreske Pernis bezocht (voor de 80-ers). Een mooi dorp in het groene industriegebied. Een verrassende en mooie combinatie. Niet te vergeten het kasteel van Rhoon waar langs wordt gefietst. Een onbekend en daardoor vaak ondergewaardeerde omgeving met weer veel onverwachte vergezichten. Met natuurlijk aan het eind het zicht op de Grote Kerk van Dordt.

Vrijdag 1 juni Molenroutes

Molens, van Kinderdijk, en nog vele andere zullen op deze dag worden bezocht. Zelfs de oud-Hollandse stad Gouda past dit jaar weer in de route. Een route die door de laagste polders van Holland gaat. Soms over hele oude Tiendwegen die tussen 1100 en 1500 zijn aangelegd. Deze wegen zijn vaak alleen nog maar toegankelijk voor fietsers en landbouwverkeer. Tegen de avond (wanneer je te laat bent) kun je nog wel eens voor een kudde overstekende koeien moeten wachten. Een weidegebied ook met veel ooievaren.

Print Friendly, PDF & Email