Startplaats

Alle tochten beginnen bij het Riwal Hoogwerkersstadion, Krommedijk 210 in Dordrecht (2 km van het historische centrum). Deelnemers kunnen elke dag kiezen uit de afstanden: 30, 50 of 80 kilometer.

Voor alle manieren waarop je bij de start kunt komen is een speciale pagina gemaakt. Kik daarvoor hier.

Hoe te fietsen

Routes kunnen op verschillende manieren worden gevolgd:

– Met een routebeschrijving op papier. De legenda die daarvoor wordt gebruikt is speciaal ontwikkeld voor Europafietsers.

– Met GPS-tracks. Deze worden in het weekend voorafgaand aan het evenement aan de deelnemers verzonden via de nieuwsbrief en zijn met behulp van een QR-code eenvoudig te downloaden op de eerste dag. Deze routes zijn zelfs te downloaden in het Duits, Engels, Fries, Frans en natuurlijk Nederlands.

– Via borden langs de route, elke dag krijgt zijn eigen kleur pijl

– Met een kaartje in het informatieboekje. Hierin wordt ook een beschrijving gegeven van de omgeving met leuke bezoektips.

Dinsdag 30 mei – Biesboschroutes

20070805 0028

Deze route voert de fietsers door het nationaal park de Hollandse Biesbosch. Het is na de ontpoldering een avontuurlijk doolhof van riviertjes, kreken en wilgenbossen geworden. Vogelliefhebbers kunnen er hun hart ophalen: watergeulen staan in open verbinding met de rivieren zodat er meer zoet water binnenkomt. Veel watervogels hebben inmiddels bezit genomen van die nieuwe gebieden. Maar ook bevers laten zich steeds meer zien. We fietsen door het Brabantse deel De Noordwaard, maar aan de Dordtse kant ligt ook een strook ruige natuur met een mooi fietspad. En wie zin heeft in een wandelingetje kan altijd even afstappen. Het Natuurpad langs de Nieuwe Merwede is een stelsel van drassige weggetjes met zandstrandjes en doorkijkjes naar de rivier.

Woensdag 31 mei: Alblasserwaardroutes

Op de tweede dag fietsen we door de Alblasserwaard. Dit uitgestrekte veenweidegebied ligt geheel onder de zeespiegel. Door de Alblasserwaard lopen twee kleine riviertjes, de Alblas en de Giessen. Dit eeuwenoude landschap kent mooie doorkijkjes waar je zo maar ineens oog in oog kunt staan met overstekende koeien. En juist in de lente zullen er ook nog veel zwanennesten te zien zijn. Veel smalle mooie wegen en soms zelfs de tiendwegen die er al meer dan 1000 jaar liggen.

 

.

Donderdag 1 juni – Krimpenerwaardroutes

Deze route gaat door Papendrecht, Oud-Alblas, Alblasserdam en Kinderdijk met zijn wereldberoemde molens richting Krimpenerwaard.

De Krimpenerwaard wordt omsloten door de Hollandse IJssel, de Lek en de Vlist en maakt deel uit van het Groene Hart van Holland. Ze wordt voor het eerst vermeld in 944. Er liggen veel oude dijkdorpen in de Krimpenerwaard. Vooral net onder de dijken zijn de oude, gezellige contouren van de verschillende dorpen nog te zien. Bijna allemaal zijn ze landinwaarts uitgebreid met nieuwbouw. En de dijken zijn de afgelopen jaren steeds weer verhoogd. Vanuit veel boerderijen kon je eerst over de dijk kijken. Nu kijk je tegen de voet van de dijk. In de Krimpenerwaard liggen enkele prachtige poldergebieden met namen als Schuwacht, Kromme, Geer en Zijde, en Laag-Bilwijk.

Vrijdag 2 juni – Oude Maasroutes

Op de laatste dag fietsen we door het landschap van de Hoeksche Waard, langs de rivier de Oude Maas. Een tocht die wordt gekenmerkt door twee totaal van elkaar verschillende landschappen: griendengebieden op het eiland IJsselmonde en het weidse agrarische polderlandschap van het nationaal park de Hoeksche Waard.

De grienden staan, omdat ze buitendijks liggen, onder invloed van van eb en vloed. Twee keer per dag  staan grote delen van het griendengebied onder water. Dat dit een aparte planten- en dierenwereld oplevert spreekt voor zich. Delen van de Hoeksche waard behoorden in het verleden tot Noord-Brabant, Door de verscheidene overstromingen zijn de verschillende grenzen daarom regelmatig verschoven.

Print Friendly, PDF & Email