Het weer leek tegen te werken. De voorspelling was niet echt positief. De meeste deelnemers vertelden ons dat het reuze meeviel met de regen.

Op dinsdag was het thema van de route Stoom. Dus werd het miniatuurstoomtreintje in Zwijndrecht als pleisterplaats bevorderd. Zijn er veel plaatsen gepaseerd die een duidelijk relatie hadden met oude spoorwegen en stoom. Helaas bleken alle stoomboten uit Dordrecht al wel te zijn vertrokken.

Op woensdag was het thema Kastelen en landgoederen. Dat was voor de organisatie geen eenvoudige opgave. Immers in Dordrecht zijn alleen nog maar de resten van het voormalige kasteel ter Merwe te bezichtigen. Hier was zelf een deskundige beschikbaar die alles van de hoed en de rand wist van het kasteel en zijn vroegere bewoners.

’s Avonds was er in de stadsbibliotheek een boeiende lezing verzorgd door Dick Spaans over zijn fietstocht door het grensgebied van Polen en Duitsland. Een gebied dat veel lidtekens heeft vanwege alle politieke veranderingen de afgelopen eeuwen.

Op donderdag hebben we de deelnemers laten ruiken aan de route die de dames van de Tour de France Femmes zouden afleggen in augustus. En, omdat het over het damesfietsen ging had dit ook die dag de speciale aandacht. Temeer omdat de meeste deelnemers ook vrouw zijn. Ook deze avond was er weer de gezellige traditionele barbecue bij GSC/ ODS.

Op vrijdag hadden we een groene dag. Deelnemers hadden al kunnen zien dat we het dit jaar vooral groen wilden houden. Op de parkeerplaats, bij de campers waren de hele week al bakken geplaatst van het Bewegend Bos. Hiermee maakte de gemeente duidelijk wat groen kan doen in de openbare ruimte. En omdat de vrijdag ook de eerste dag was van het Weekend van de natuur was er een speciale route samengesteld die bijvoorbeeld langs het Natuurhistorisch museum Twintighoeven (speciaal open voor de fietsvierdaagse) ging.

Al met al keken we terug op een week waarin weer veel is gefietst en wat voor velen weer een reden is om terug te komen en voor de vrijwilligers om het volgend jaar weer te organiseren.

 

 

Aftermovie Fietsvierdaagse Rond Uit Dordrecht 2024

De fietsvierdaagse ligt al weer 2 maanden achter ons, maar bij de meesten van ons ligt ze nog vers in het geheugen. Wat waren het weer heerlijke dagen. Nieuwe tochten en nieuwe bezienswaardigheden. Iedereen heeft zo wel zijn of haar verhaal. Wij mogen terugkijken op een mooie periode wat het weer betreft, maar ook met elkaar. Daarna is de zomer wat gaan kwakkelen zoals we dat noemen en dan nog is Nederland er goed vanaf gekomen als je in de wereld kijk. Nu mogen we ook niet klagen over september, wat een temperaturen.

Dit jaar waren er iets meer deelnemers als vorig jaar wat ons verheugd stemden. We zagen veel bekende gezichten maar toch ook onbekenden. Veel ouderen proberen een dag en dan gaat het zo goed dat ze er nog een dag aanplakten en vervolgens fietsten ze bijna de hele week. De oudste man 90?? heeft 4 dagen van 50 km gefietst en kreeg de laatste dag als beloning een heerlijke plak chocolade van Olala. Natuurlijk werd hij op de foto gezet en graag wilde deze man de foto ontvangen. Want dat wil je toch aan anderen laten zien?

Ook de bekende barbecue was er op de donderdagavond. Voor de deelnemers en de vrijwilligers. Ook op deze avond is er gesmuld van al het lekkers wat er was en natuurlijk veel gesproken over fietsen, fietstochten etc.

Wij, als organisatie, hadden dit jaar nieuwe pijlen. Het was een hele klus om pijlen te maken uit een aantal platen. Die eer komt mij niet toe maar anderen uit de groep, chapeau! Onlangs zijn er nog pijlen gevonden en volgens mij blijft de kleur ook intact. Over de kleuren hadden de deelnemers wel een mening. Groen zie je niet tegen een achtergrond van groene bomen. Geel en rood waren de beste kleuren. Helaas zijn er niet veel kleuren voorradig, dus dat gaan we bespreken.

De enquêtes zijn ingevuld en de uitslagen gepubliceerd. Wat nodig is voor de volgende editie wordt besproken en meegenomen naar ’t volgend jaar. Dan gaan we de 10e (feestelijke) editie in. Wat zal het thema zijn? Voor ons ook nog een verrassing.

Corrie Bettinger
link naar gids

 

In 2022 was er ook weer een mooie tocht gemaakt door de  vrijwilligers van Rond Uit Dordrecht.

 

 

 

 

 

 

Dit jaar hadden we de Glasroutes, richting Leerdam, langs de Linge, de Dijkenroutes langs het traditionele Kinderdijk, door de altijd weer verrassende Biesbosch en door de Hoeksche Waard met o.a. een hoog gewaardeerd bezoek aan een zorgboerderij.

volgwagen Le Coureur

volgwagen Le Coureur

Op woensdagavond hebben we weer een nieuwe fietsfilm getoond. Dit jaar was dat Le Coureur. Een film over de rauwe kant van het wielrennen.

Voor het eerst hebben we de deelnemers achteraf om een beoordeling en adviezen gevraagd. De helft van de deelnemers deed voor de eerste keer mee. En, de helft van de deelnemers kwam overnachtte niet thuis. Meer dan 80% van de deelnemers aan het (anonieme) onderzoek gaven de maximale score aan de kwaliteit van de routes en ook organisatie. De algemene wens was veelal. “Ga zo door en laat anderen weten hoe goed het is”.

 

 

 

 

2018 was weer een mooie fietsvierdaagse. De routes hadden aansprekende namen zoals Dordrechtroutes, Fortenroutes, Ommelandroutes en Molenroutes.

En zoals elk jaar is er dit jaar ook weer een feestje van gemaakt. Hadden we bijna geen fietspech. hadden onze mechaniciens weinig te doen. Het hoogtepunt voor velen was het bezoek aan het kleine museum van Grietje Post in Werkendam op de Fortenroute.

De Dordrechtroutes waren speciaal ontwikkeld opdat er dicht bij huis ook eens een pleisterplaats kon worden ingericht. Immers de meeste pleisterplaatsen worden pas na 12 km ingericht. Daardoor bleek het mogelijk om het Nationaal Onderwijsmuseum een keer gastheer te laten zijn van de fietsvierdaagse. Een hoog gewaarde stopplaats.

Ook het avondprogramma viel in de smaak,

Henk van Dillen

Henk van Dillen

Henk van Dillen heeft veel verteld over zijn tocht naar Singapore op de fiets. Daarvoor is de film de Fietser getoond in de bioscoop The Movies.

Dat de donderdagavond, met de barbecue, voor deelnemers en vrijwilligers in de smaak viel spreekt voor zich.

Al met al kregen we genoeg leuke reacties om toen al weer met de plannen voor 2019 aan de slag te gaan.

 

p de eerste dag, waarop de zon volop scheen gingen de fietsers door het Nationaal park de Biesbosch. Daardoor stond de pont naar Werkendam wel heel vol. De Biesbosch bleek voor veel fietsers een complete verrassing te zijn. Zoveel was er veranderd door de ontpoldering. Gelukkig was het goed gepijld. Het was een avontuurlijk doolhof van riviertjes, kreken en wilgenbossen geworden. Het was goed opletten om alle nieuwe kunstwerken te zien. Want die waren er ook. De mooie bruggen die ontworpen zijn door ‘West 8’. Hetzelfde bureau dat ook verantwoordelijk was voor het ontwerp van het nieuwe Rotterdam Centraal. Op de terugweg werd er halt gehouden in de theetuin van de Shirestal. Zelf voor veel Dordtenaren was dit een verborgen pareltje. In deze theetuin beschikten ze zelfs over een ontzettend grote keus van muntthee.

Op de tweede dag, woensdag, is door de Krimpenerwaard gefietst. Dit gebied is een van de laagste gebieden in Zuid-Holland. In Krimpen aan den IJssel was het streekmuseum onderdeel van de route. Hier was een oude dijkboerderij ingericht als stempelpost. In deze boerderij bleek een heel streekmuseum te zijn ingericht. Dit zorgde ervoor dat veel deelnemers met vertraging weer verder fietsten. Het laatste stuk werd afgelegd met de Waterbus, tot aan Ridderkerk. Alleen veel fietsers bleven lekker op de Waterbus zitten, het was toch gratis, en voeren door tot Dordrecht. Die avond werd door Rond Uit Dordrecht, samen met de bibliotheek AanZet alweer de vijfde avond met een schrijver georganiseerd. Deze keer was het de beurt aan Funda Müdje, een schrijfster die zelf nog drie dagen heeft meegefietst op haar ligfiets. Funda zelf was ook laaiend enthousiast over de gehele organisatie en de schoonheid van de omgeving.

De derde dag ging door de Alblasserwaard, maar nu vooral door de omgeving van Kinderdijk. De molens van Kinderdijk blijven iedere keer weer een mooi punt te zijn om langs te fietsen. Ook op deze dag was het weer mooi weer. Die avond is er voor het eerst een barbecue verzorgd op het terrein van FC Dordrecht. Deze werd druk bezocht door alle deelnemers en vrijwilligers.

De laatste dag ging weer veel te snel. Nu werd gefietst langs de Oude Maas. In Oud-Beijerland was de pont extra gaan varen om de vele fietsers over te zetten. Voor hen die de routes via de pijlen volgden was het deze keer wel  een uitdaging. Immers enkele palen met daaraan de pijlen waren verwijderd, lagen gewoon op de grond. Door Rond Uit Dordrecht is zelfs een extra waterpunt ingericht. In de Hoeksche Waard bleek vervolgens dat een deel van de fietsroute langs de uiterwaarden te gaan. Deze uiterwaarden waren afgezet omdat er mogelijk nog oude bommen zouden liggen. Daar was in ieder geval in die periode veel commotie over. Gelukkig is er later niets meer van gebleken.

 

Tijdens de vierde fietsvierdaagse was het prima fietsweer, met een temperatuur variërend van 18 tot 23 graden. Afgezien van een klein buitje waren de weergoden ons goed gezind
Nog onderweg naar de startlocatie, Businessclub van FC Dordrecht, voor de eerste start op dinsdag, hadden sommige deelnemers al pech met hun fiets. Maar gelukkig was er elke dag iemand aanwezig om hen weer snel en zonder problemen op weg hielp.
De controle- en afstappunten, waar men tot rust kon komen en de inwendige mens kon worden versterkt, werden door de fietsers enorm gewaardeerd.

De eerste fietsdag stond in het teken van de Drechtsteden. De organisatie kreeg op een gegeven moment een telefoontje van de vrijwilligers op de tweede controlepost, het Huis van Zessen. Zij vroegen zich af waar de fietsers toch bleven. Wat bleek? Iedereen bleef bij de Kijfhoekkerk hangen omdat de koffie met koek zo lekker was, omdat het daar gezellig was en omdat ze daar een rondleiding kregen. Alle 28 deelnemers aan de 80 km zijn afgestapt bij de IJsboerderij ’t Koeiestalletje in Wijngaarden. In het Beeldenpark Drechtoevers te Zwijndrecht werden rondleidingen gehouden. De deelnemers kregen daar tevens een ijsje.

Tijdens de tweede dag staken de deelnemers de provinciegrens met Noord-Brabant over. Zij reden door sfeervolle plaatsjes in het westelijke gedeelte ervan.

Op de derde dag reden de fietsers door de Krimpenerwaard, één van de highlights van Rond Uit Dordrecht 2016. Daar zijn grote afstanden gemaakt, mede doordat alle deelnemers van de 30 en 50 km vanuit de Krimpenerwaard met de Waterbus naar Dordrecht teruggebracht zijn.
Bij het Museum Krimpenerwaard, één van de controleposten, werd de link tussen vrijwilligerswerk en commercie gelegd. Uniek was dat een commerciële partij z’n tent op het terrein van het Museum op mocht zetten. In een wel heel bijzondere omgeving kon deze partij de deelnemers van de Fietsvierdaagse laten kennismaken met digitale fietsroutes.

De vierde dag stond in het teken van de Biesbosch. Voor het eerst sinds het bestaan van Rond Uit Dordrecht kon er door de Brabantse Biesbosch worden gefietst. Voor die tijd vonden er omvangrijke werkzaamheden plaats. De fietsers werden twee keer met een pont overgezet. Vanaf de Dordtse Kop van ‘t Land naar de Brabantse Biesbosch door de reguliere veerdienst en op de terugweg door het kleine Pontje Steur. Het Pontje Steur had het op die dag ontiegelijk druk! Per keer kunnen er maar 12 fietsers op. De deelnemers aan de 50 en 80 km kwamen bij het Pontje Steur langs. Het pontje moest alleen al voor de fietsvierdaagse minimaal 20 keer heen en weer…

 

 

 

 

 

 

 

 

De fietsvierdaagse 2015 is inmiddels weer achter de rug. Een fietsvierdaagse die begon met slecht weer, maar eindigde onder tropische omstandigheden. Via de onderstaande links kunt u impressies van de afzonderlijke dagen lezen.

Aan de tweede editie van de fietsvierdaagse deden 249 fietsers mee. Bijzonder was dat 40 deelnemers uit België kwamen. De weersomstandigheden waren wisselend, met temperaturen die varieerden van 12 tot 18 graden. De eerste dag was fris, met 12 graden. De tweede dag was het 18 graden, maar de fietsers moesten flinke regen trotseren. Op de derde en vierde dag was het weer vrijwel droog, met temperaturen van ongeveer 16 graden. In afwisselende routes over 30, 50 en 80 km ontdekten de fietsers weer de mooiste plekjes van de omgeving van de Drechtsteden. Deelnemers aan de langste fietsroutes bereikten Rotterdam, de vestingsteden Willemstad, Schoonhoven en Nieuwpoort en enkele plaatsen in Noord-Brabant.

Onderweg was er veel te zien met onder andere de molens van Kinderdijk die op de Werelderfgoedlijst staan, het Huis van Zessen te Alblasserdam, Museum Het Voorhuis te Bleskensgraaf, het Nederlands Zilvermuseum te Schoonhoven. Daarnaast werd er volop genoten van natuurgebieden, onder andere de Biesbosch. Bij zorgvuldig uitgekozen stempelposten op soms wel heel bijzondere locaties konden de fietsers tot rust komen en weer opladen. “Wat heb ik van de routes genoten! Die waren heel mooi. Ondanks dat ik in de buurt woon ben ik op veel onbekende plekken geweest”, was een enthousiaste reactie.

De eerste fietsvierdaagse van Rond Uit Dordrecht ging van start met 210 deelnemers. De deelnemers ontdekten in routes over 25, 50 en 80 km de stedelijke bedrijvigheid en de rust van het platteland rond Dordrecht.

Het weer was wisselend, nu eens scheen de zon, dan weer trokken wolkenvelden en wat regen voorbij. De temperatuur varieerde van 12 tot 18 graden. Niet echt warm, maar over het algemeen was het goed fietsweer.

De eerste dag reden de fietsers in oostelijke richting langs de rivier de Merwede en door de Alblasserwaard. Fietsers van de langste route kwamen ook nog in de vestingstad Gorinchem.

Op de tweede dag werd in noordelijke richting gefietst door Zwijndrecht, Hendrik-Ido-Ambacht, de Alblasserwaard en de Krimpenerwaard. ‘Waarden’ zijn geheel door rivieren omringde gebieden. De deelnemers fietsten langs de molens van Kinderdijk die op de Werelderfgoedlijst zijn vermeld. Fietsers van de langste route kwamen ook nog in Gouda.

De derde dag voerde in westelijke richting naar het Nationaal Landschap de Hoeksche Waard. In de Hoeksche Waard konden de fietsers ook bevers en beverdammen zien. De Hoekse Waard bevindt zich op de grens van het rivierengebied en de delta die onder invloed van eb en vloed staat. De Hoeksche Waard wordt daarom als één van de Zuid-Hollandse eilanden én als waard beschouwd. Fietsers van de langste route kwamen nog in Oud-Beijerland.

De vierde dag leidde in zuidelijke richting door het Eiland van Dordrecht en een stukje van de Hollandsche Biesbosch. Deelnemers van de langste route staken het Hollandsch Diep over naar Noord-Brabant en kwamen nog in Breda.

In totaal werden 36.910 fietskilometers afgelegd en er waren slechts twee pechvogels die een lekke band kregen.

Speciaal voor deelnemers aan de fietsvierdaagse zijn in samenwerking met De Bibliotheek A tot Z enkele avondactiviteiten georganiseerd: een filmvoorstelling ‘Pee Wees’ Big Adventure’ en een literaire avond rond het boek ‘De Fietsrepubliek’ van de Amerikaanse schrijver Pete Jordan. In totaal 30 deelnemers aan de fietsvierdaagse maakten gebruik van de mogelijkheid om deze activiteiten gratis te bezoeken.

Zowel de deelnemers als de organisatie keken na afloop terug op een geslaagde eerste editie van de fietsvierdaagse van Rond Uit Dordrecht.

Deel deze pagina